EPV-monitoring? Doe het onafhankelijk, slim en secure!

Gepubliceerd op

Groeiende markt

Steeds meer NOM-EPV-woningen worden uitgerust met meetapparatuur om de jaarlijkse toetsing op basis van de EPV-wetgeving te kunnen uitvoeren. TMX en Watch-E hebben inmiddels in korte tijd tientallen woningen voorzien van  hard- en software van Mijnenergiebundel™. De hardware is nodig om op een veilige en betrouwbare manier de data uit de woning te krijgen. De software om als woningcorporatie de EPV-portfolio te kunnen managen, en om zowel bewoner als garantiepartij het benodigde inzicht te geven in de woningprestaties en de invloed van het bewonersgedrag daarop.

Het succes van goede EPV-monitoring

Succesfactoren van goede EPV-monitoring? Onafhankelijkheid van de meetgegevens, een communicatief aantrekkelijk bewonersplatform, optimale veiligheid en betrouwbaarheid van het dataverkeer, robuuste hardware en uiteraard een one-stop dienstverlening over de hele keten. En het moet uiteraard betaalbaar zijn en blijven voor garantiepartij en woningcorporatie.

Bewonersdashboard en coaching

Wij krijgen tijdens de implementatie veel vragen, ook van bewoners, over het hoe en waarom van de monitoring. Zo hebben mensen vragen over de bediening van de installaties, over de energierekening en de voorschotnota, over het verbruik en de opwek, en over het comfort in de woning. Bewoners tonen veel interesse in het energiedashboard en hoe ze hun verbruik kunnen beperken. Het dashboard van Mijnenergiebundel™ helpt bij het voeren van deze gesprekken, omdat het dashboard één-op-één laat zien hoe hoog/laag het huishoudelijk gebruik is, hoe de zonopwek over het hele jaar verloopt, hoe het gebouwgebonden verbruik zich ontwikkelt en hoe men optimaal gebruik kan maken van de eigen zonopwek. Door meer begrip en bewustwording wordt het voor mensen ook leuk en interessant om actief met de monitoring bezig te zijn en daarmee hun huishoudelijk energieverbruik beperkt te houden.

Garantieplatform

Uiteraard is het garantieplatform (deel van het platform waarop de garantiepartij  c.q. woningcorporatie inlogt) zodanig ingericht dat het de privacy van de bewoner waarborgt en tegelijk de aannemer/ woningcorporatie inzicht geeft in de woningprestaties. Het garantieplatform zorgt er met name voor de aannemer volledig kan vertrouwen op de data en daarmee de garantieafspraken kan nakomen, en dat is uiteindelijk ook ten voordele van de bewoner.

Onafhankelijkheid essentieel

Waarom onafhankelijkheid van de datacollectie belangrijk is? Omdat woningcorporaties baat hebben bij gecertificeerde, niet discutabele meetgegevens. Stel je bovendien de situatie voor dat je in verschillende projecten verschillende typen installaties toepast? Niet ondenkbaar bij een groeiende portfolio en inzet van een diversiteit van aannemers en installaties. Alleen bij onafhankelijke meetapparatuur ben je zeker van continuïteit van de meting, omdat het voor de onafhankelijke meter niet uitmaakt welk type of merk installatie er wordt ingezet. 

Meer weten over  Mijnenergiebundel™ en de mogelijkheden voor uw projecten? Bel Barbera van der Hoek: 06 52034390 of stuur een mail aan info@mijnenergiebundel.nl. Ook kunt u contact opnemen met Peter Paul Kuipers van TMX www.tmx.nl  telefoon 078-6100300.

 

Ons volgende blog verschijnt eind augustus en gaat over privacy en security aspecten in de monitoringketen.

Bent u actief in de NOM/EPV-markt? En bent u benieuwd welke verschillende regievormen en bewonerscommunicatie u kunt toepassen voor succesvol EPV-management? Kom dan naar de kennisbijeenkomst op 31 augustus in ’s-Hertogenbosch.