Veelgestelde vragen

Vragen over de App

Hoe werkt MijnEnergiebundel?

Om te laten zien hoe de app 'MijnEnergiebundel' werkt, hebben we een rondleiding gemaakt. Deze rondleiding kun je bekijken op je telefoon. Als je inlogt in de app kom je, als je  linksboven op de drie horizontale streepjes klikt, in het menu. Klik dan op 'rondleiding'. Met de pijltjes die naar links en naar rechts wijzen kun je de rondleiding volgen. Met het kruisje linksonder kun je de rondleiding op elk moment weer stoppen.

Maar bekijk ook nog even deze video waarin we alles vertellen over deze handige app!

 

 

 

Zo werkt de app
Hoe kan ik MijnEnergiebundel op mijn mobiele telefoon zien?

Je kunt de app gratis downloaden via de App Store (iPhone) en de Playstore (Android). Log in met jouw e-mailadres en het door jou aangemaakte wachtwoord. Hier kun je jouw energieverbruik en bespaartips bekijken.

App Store Google Play

De eerste keer inloggen
Ik ben mijn wachtwoord vergeten, wat kan ik doen?

Ga naar www.mijnenergiebundel.nl klik op LOGIN. Dan kom je in een inlogscherm. Klik hier op ‘wachtwoord vergeten’ Je ontvangt van ons een e-mail met een reset link voor je wachtwoord. Maak via de link een nieuw wachtwoord aan en log daarna in met jouw e-mailadres en het nieuwe wachtwoord.

Mijn app werkt niet, wat kan ik doen?

Stuur een bericht via het contactformulier en geef aan wat er niet werkt en of je Android of iOS gebruiker bent. Als je hierbij jouw gebruikersnaam (e-mailadres), telefoonnummer en adres doorgeeft kunnen wij je sneller helpen.

Ik wil mijn account activeren, maar weet niet welk e-mailadres de woningcorporatie van mij heeft doorgegeven. Wat kan ik doen?

Neem contact met ons op via het contactformulier en vermeld daarbij je naam, straat, huisnummer en e-mailadres dat je wilt gebruiken. Wij passen dit voor je aan en sturen je een e-mail met link om jouw wachtwoord aan te maken en in te loggen.

Ik wil graag een abonnement op MijnEnergiebundel. Hoe kan ik dat regelen?

Op dit moment kunnen alleen woningcorporaties een abonnement afsluiten voor het gebruik van de app ‘MijnEnergiebundel’. Woon je in een huis van een woningcorporatie met zonnepanelen en een warmtepomp? Vraag dan aan de woningcorporatie of zij ook gebruik willen maken van onze app. Met onze app houd je in de gaten of de installaties goed werken en of je ook energie zou kunnen besparen. Dus alleen via een woningcorporatie kun je onze app gebruiken. Je kunt dus niet zelf voor je eigen huis een abonnement afsluiten.

Over Energiebundels

Wat zijn energiebundels eigenlijk? Bekijk de video
Wat is een energiebundel
Wat is een energiebundel?

Wat is een energiebundel? 

Vergelijk een energiebundel met een internetbundel: een bundel bepaalt hoeveel je per maand of per jaar kunt gebruiken.

Een energiebundel bepaalt hoeveel energie je per maand kunt gebruiken. Als je bij je internetaanbieder binnen je bundel blijft, krijg je geen geld terug.

Bij je energiebundel is dat anders. Blijf je steeds binnen je bundel? Dan is de kans groot dat je aan het eind van het jaar geld terugkrijgt van je energieleverancier.  

 

Berekening van de energiebundel 

De energiebundels voor jouw woning worden met de volgende 4 gegevens berekend:

1 Hoe goed jouw huis geïsoleerd is. 

2 Hoeveel warmte of energie jouw warmtepomp of zonnepanelen opwekken. 

3 Het gemiddelde aantal mensen dat in een huis woont: In Nederland zijn dat 2,5 personen in een huis. 

4 De gemiddelde temperatuur van een woning. In Nederland is dat 20⁰C. 

 

 

Het maakt dus niet uit of je met 2 of met 6 personen in hetzelfde huis woont. Elk huis krijgt dezelfde bundel.Hoeveel energie je verbruikt bepaal je zelf. Ook met een klein gezin kun je buiten de bundel gaan. En met een groot gezin kun je binnen de bundel blijven. Zuinig omgaan met energie helpt om binnen je bundel te blijven. 

 

Meer energie nodig? 

Als je meer energie nodig hebt dan er in de bundel zit, dan mag je natuurlijk altijd meer energie gebruiken. De energie gaat niet op. Maar gebruik je meer energie dan de woning kan opwekken? Dan moet je voor de extra gebruikte energie betalen aan de energieleverancier. 

 

Minder energie nodig? 

Gebruik je minder dan je energiebundel? En wekken de zonnepanelen evenveel of meer energie op dan de ‘zonopwek-bundel’? Dan krijg je aan het eind van het jaar geld terug van je energieleverancier. 

 

Welke energiebundels zijn er? 

1 De zonopwek-bundel: Hoeveel energie de zonnepanelen naar verwachting gaan opwekken. 

2 De gebouwgebonden bundel: Hoeveel energie er beschikbaar is voor het verwarmen van jouw woning en het verwarmen van water. 

3 De huishoudelijke bundel: Hoeveel energie er beschikbaar is voor huishoudelijke apparaten. Bijvoorbeeld de stofzuiger, een telefoonoplader, de televisie of een droger. 

 

 

Hoe kan het dat mijn bundel per dag of maand verschilt?

In MijnEnergiebundel werken we met energiebundels voor een heel jaar.

Met het berekenen van de maand- en dag bundel houden we rekening met de seizoenen. Daarom heb je in april bijvoorbeeld een andere bundel dan in mei, en zeker een heel andere bundel dan in de wintermaand januari. In de winter verwachten we namelijk dat je meer elektriciteit en warmte nodig hebt, omdat er minder lichturen per dag zijn en de buitentemperatuur lager is.

Zo kan jij het hele jaar per dag en maand bepalen of de doelstelling voor jouw woning gehaald worden.

Wat is gebouwgebonden gebruik en de gebouwgebonden bundel?

Bij het gebouwgebonden gebruik in de app kan je bekijken wat de installaties in jouw woning voor verwarmen, ventileren en warm water verbruiken.

Ook kan je hier zien of dit verbruik binnen de bundel blijft die hiervoor is afgesproken. In de winter gebruik je meer energie om de woning te verwarmen. Daarom heb je in de winter een hogere gebouwgebonden bundel dan in de zomer.

Gebouwgebounden gebruik

Wat kan ik doen om binnen de gebouwgebonden bundel te blijven?

Gebouwgebonden gebruik gaat over de energie die de installaties in jouw woning gebruiken, zoals de warmtepomp, een radiator en het ventilatiesysteem. Het gebouwgebonden gebruik gaat dus over de installaties die jouw woning verwarmen, ventileren en voorzien van warm water. Op het gebruik hiervan kun je wel invloed uitoefenen, maar minder dan op het huishoudelijk gebruik.

Onze top-tips om te besparen op gebouwgebonden gebruik:

 • Je woont in een zeer goed geïsoleerd huis, de thermostaat kan je nu anders gaan gebruiken. Kom zo min mogelijk aan de thermostaat, zeker in een woning met een warmtepomp of andere lage temperatuurverwarming.
 • Om water te verwarmen is veel energie nodig. Dit is dan ook de grootste energieslurper in huis. Gemiddeld staan we 8 minuten onder de douche. Als je dit terugbrengt naar 5 minuten, bespaar je 30 liter warm water per keer.
 • Gebruik de ventilatie om frisse lucht binnen te krijgen of vervuilde lucht af te voeren. Het ventilatiesysteem in huis is namelijk zo ingesteld dat er geen warmte ontsnapt of binnenkomt. Hierdoor hoeft de verwarming/ventilatie minder hard te werken.
 • Het ventilatiesysteem kun je standaard op automatisch of stand 1 zetten. Tijdens het douchen of koken gaat de ventilatie vanzelf hoger of zet je hem op stand 3, tot ongeveer een half uur na afloop.
 • Radiatoren die altijd aan staan, drijven het gebouwgebonden gebruik op. Zet radiatoren in de ruimtes die je niet gebruikt daarom uit of op een lage stand.
 • Kijk in de Tipkalender in de app voor meer tips!
Wat is huishoudelijk gebruik en de huishoudelijke bundel?

Bij huishoudelijk gebruik in de app kan je vergelijken of je meer of minder elektriciteit verbruikt dan er beschikbaar is voor huishoudelijke gebruik.

De hoeveelheid energie die hiervoor berekend en beschikbaar gesteld is, is jouw huishoudelijke bundel. Huishoudelijk gebruik is het elektriciteitsverbruik voor zaken als wassen, drogen, koken (bij inductie/elektrisch), vriezen, stofzuigen, apparaten opladen, TV-kijken, etc. Het huishoudelijk gebruik wordt berekend met behulp van de slimme meter standen (teruglevering en netgebruik) en het gebouwgebonden verbruik.

Wat kan ik doen om binnen de bundel voor huishoudelijk gebruik te blijven?

Huishoudelijk gebruik gaat over de energie die je zelf gebruikt voor zaken als wassen, drogen, koken (bij inductie/elektrisch), vriezen, stofzuigen, apparaten opladen, tv kijken etc. Op het verbruik van deze bundel kun je met jouw gedrag dus veel invloed uitoefenen.

Onze top-tips om te besparen op huishoudelijk gebruik:

 • Maak overdag zoveel mogelijk gebruik van de zonnepanelen. Als de zon schijnt is dat een perfect moment om huishoudelijke taken te doen die elektriciteit kosten, zoals stofzuigen, (af)wassen of opladen van apparaten.
 • Laad elektrische apparaten niet langer op dan nodig. Als een apparaat helemaal is opgeladen, haal het dan direct uit het stopcontact of oplaadpunt. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele telefoon, elektrische tandenborstel of kruimeldief.
 • Gebruik LED-verlichting. LED-verlichting is het zuinigst met elektriciteit. LED-verlichting gebruikt 85% minder stroom dan gloeilampen. LED gaat ook 10x langer mee dan halogeenspotjes. Je bespaart wel €6 per spotje per jaar.
 • Heb je oudere apparaten in huis, bijvoorbeeld een oude wasmachine of koelkast? Oude apparaten gebruiken veel energie. Let daarom bij de aanschaf van nieuwe apparatuur op het energielabel.
 • Kijk in de Tipkalender in de app voor meer tips!
Ik zie in de app geen realtime energieverbruik bij 'Uur'. Hoe kan dat?

In de app MijnEnergiebundel kun je je verbruik en zonopwek per uur zien.

Daarin zit een vertraging, omdat het een berekende waarde is.

Gemiddeld bedraagt deze vertraging 2 uur, soms meer.

In je scherm zie je groen-gele balkjes waarin jouw energieverbruik en de zonopwek weergegeven worden.

Na 11 uur kun je bijvoorbeeld zien bij '9' wat jouw zonopwek was tussen 09:00 en 10:00 uur.

 

Zie de voorbeelden hieronder.

Tussen 08.00 en 09:00 uur (8) is de zonopwek 0,4 kWh en tussen 09:00 en 10:00 uur (9) is de zonopwek 1 kWh.

 

2 scherm jpg

 

 

Hoe kan het dat mijn gebouwgebonden gebruik in de zomer, als het erg warm is, buiten de bundel gaat?

Mogelijk heeft de warmtepomp in jouw woning ook een koelfunctie. Hiermee kun je de woning een aantal graden koelen. Een warmtepomp met koelfunctie kan de binnentemperatuur in de zomer max. 3 tot 5 graden verlagen.
Het koelen van je woning kost extra energie. Dit kan verklaren waarom je in de zomer buiten de bundel voor gebouwgebonden gebruik gaat. Als je zonwering gebruikt of de gordijnen aan de zonzijde sluit en ramen en deuren gesloten houdt, blijft het koeler in je woning. Zo houd je het energieverbruik in de hand. Je kunt daarnaast de thermostaat een paar graden hoger zetten. Het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur wordt daardoor kleiner. De warmtepomp hoeft zo minder hard te koelen.

Energie Prestatie Vergoeding (EPV)

Wat is EPV?

E, P, V… Die term was ook al veel in het nieuws en heb je vast wel eens voorbij horen komen. Maar wat is dat nou eigenlijk?

EPV staat voor Energie Prestatie Vergoeding. Dit is een vergoeding die sommige huurders aan de woningcorporatie betalen voor een zeer energiezuinige en comfortabele woning. Door slimme installaties wordt het energieverbruik veel efficiënter en de woning een stuk comfortabeler. Als jij in zo’n woning ook nog eens slim met je energie omgaat, krijg je daar een flink lagere energierekening voor terug. 

EPV in het kort uitgelegd
Ik betaal EPV, heb ik nog een contract met een energieleverancier nodig?

Om die (flink lagere) energierekening maandelijks te ontvangen, heb je een contract nodig met een energieleverancier. OOK als je aan de woningcorporatie EPV betaald. Je betaalt aan de energieleverancier namelijk voor vastrecht, netwerkkosten en transportkosten, plus jouw maandelijkse voorschotbedrag. Sluit, om boetes te voorkomen, dus altijd een contract met een energieleverancier af. 

Let bij het kiezen van een leverancier altijd op de vergoeding die je krijgt voor teruglevering! 

Waarom is een energieleverancier nodig?

Mutatie & EPV rapportages

Wanneer krijg ik mijn EPV jaarrapportage?

De EPV jaarrapportage krijg je in de eerste helft van het opvolgende kalenderjaar. De uiterlijke verzenddatum is 30 juni van het volgende kalenderjaar.

Ik ben verhuisd, wanneer krijg ik mijn EPV jaarrapportage?

Bij vertrek uit de woning waarvan wij de prestaties bewaken, heb je een mutatierapportage van ons ontvangen. Hierin vind je informatie over de garantieafspraken en energieprestaties van jouw woning. 

Ik ben net in een woning komen wonen, wanneer krijg ik een rapportage?

Na afloop van het kalenderjaar ontvang je de EPV jaarrapportage over de periode dat je in het huis woont. Uiteraard kun je altijd de status van jouw woning bekijken in de app.

Ik begrijp niet wat ik in mijn EPV-, mutatie- of kwartaalrapportage zie

Stel je vraag of maak een afspraak voor ons online energiespraakuur via het contactformulier.
Bellen mag ook op 085 130 32 66 (maandag t/m vrijdag 09:00-17:00 uur).

Energierekening en energieleverancier

Waar moet ik op letten bij het kiezen van een energieleverancier?

In een woning met een traditionele energiehuishouding, zijn vooral de prijzen voor gas en elektriciteit belangrijk. Deze prijzen hebben in deze situatie de meeste invloed op de hoogte van de maandelijkse rekening.

In een NOM, BENG of andere verduurzaamde woning met zonnepanelen is vooral het teruglevertarief van belang. Dat is de prijs die de leverancier aan jou betaalt voor elke terug-geleverde kWh elektriciteit. Dit tarief verschilt per leverancier. In 2019 liepen de prijzen uiteen van € 0,04 tot € 0,11. 

Kijk goed welke energieleverancier past bij jouw situatie en vergelijk teruglevertarieven. Op internet vind je een actueel overzicht van de terugleververgoedingen. Bijvoorbeeld via: https://www.independer.nl/energie/info/zonnepanelen/terugleververgoeding.aspx of via: https://www.energieleveranciers.nl/zonnepanelen/terugleververgoeding-zonnepanelen  

Hoe kan het dat ik in een NOM, Energieneutrale of BENG woning woon en toch een hoge energierekening heb in de wintermaanden?

Bij een NOM woning is de doelstelling dat over een heel jaar net zoveel elektriciteit duurzaam wordt opgewekt als gebruikt. Hierbij wordt uitgegaan van gemiddelde weersomstandigheden en een gemiddeld gebruik van de woning. Om de NOM status te behalen wordt de woning uitgerust met slimme installaties, zoals zonnepanelen, een warmtepomp en ventilatie.

In de winter is er minder zonopwek door kortere dagen en minder zon. Daarnaast is het elektriciteitsverbruik hoger doordat het huis verwarmd moet worden. Daarom is in de winter de energierekening niet nul. Dit wordt gecompenseerd met de zonopwek in de zomer. Dan wordt er gemiddeld meer energie opgewekt dan verbruikt.

Energiebesparen

Hoe kan ik het snelst energie besparen?

Je kan het snelst energie en geld besparen door korter te douchen: warm water is de grootste energieslurper in de woning.

Gemiddeld douchen we 8,5 min. Als je dit, bijvoorbeeld met een douchecoach, terugbrengt naar 5 minuten of minder, levert dat een grote besparing op jaarbasis op. Pas je daarnaast ook nog een waterbesparende douchekop en doorstroombegrenzers toe, dan maak je helemaal grote bespaarsprongen.

Check de tipkalender in jouw app voor meer makkelijke bespaartips.

Snel energiebesparen
Ik zet mijn wifi regelmatig uit om stroom te besparen. Is dat erg?

De monitoring werkt niet via jouw router of modem. Je kan dus gerust jouw wifi uitschakelen, zonder dat dit invloed heeft op het bewaken van de energieprestaties van jouw woning. 

Ik wil de hoofdschakelaar omzetten als ik op vakantie ga, om energie te besparen. Is dat erg?

Ja, installaties in jouw woning voor verwarming en ventilatie werken niet meer als je de hoofdschakelaar omzet. Ook werkt de zonnepanelen installatie dan niet, en loop je dus zonopwek mis. Laat de hoofdschakelaar dus altijd aanstaan.

Als je energie wilt besparen wanneer je lang van huis bent, zoals tijdens een vakantie, kan je wel:

 • De koelkast/ vriezer leeghalen, uitschakelen en ontdooien. Laat de deur op een kier staan
 • Het ventilatiesysteem op de vakantiemodus of laagste stand zetten
 • De thermostaat omlaag draaien (doe dit in geval van een warmtepompinstallatie alleen wanneer je langer dan een week weggaat)
 • Alle stekkers en adapters uit het stopcontact halen
   
De omvormer van mijn zonnepanelen geeft andere gegevens weer dan de app. Hoe komt dit?

Onze meter die de zonopwek meet is zeer nauwkeurig. Soms kan het zijn dat de omvormer eerder in is geschakeld dan onze monitoring, dan zie je wel een verschil van een bepaald aantal kWh.  

Er kunnen ook kleine verschillen ontstaan als alles tegelijk wordt ingeschakeld. Dat is niet verontrustend. Het verschil tussen werkelijke opwek en gemeten opwek is kleiner dan 1%. Twijfel je hierover, neem dan contact op via het contactformulier

 

Online Energiespreekuur

Wat is het online energiespreekuur?

Tijdens het online energiespreekuur kan je - op afspraak - inbellen met één van onze consulenten. De consulent ondersteunt jou met het aflezen van de app, en vragen over energie in de woning en energie besparen.

Ik wil een afspraak maken voor het online energiespreekuur

Het energiespreekuur vindt eens in de twee weken plaats op donderdagochtend. Neem contact met ons op via het contactformulier en vermeld daarbij:

 • Onderwerp: energiespreekuur
 • je naam, straat, huisnummer, telefoonnummer & e-mailadres.  

We sturen een mail met de afspraakbevestiging 

Overig

Mijn vraag staat hier niet tussen, hoe kan ik toch een antwoord krijgen?

Stel je vraag of maak een afspraak voor ons online energiespreekuur via het contactformulier. Bellen mag ook op 085 130 32 66 (maandag t/m vrijdag 09:00-17:00 uur)

 

Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoonmaken of laten maken?

Dit is meestal niet nodig. Houd wel jouw omvormer stofvrij! 

Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee. Naarmate ze ouder worden, neemt de opbrengst iets af (ongeveer 13 procent in die 25 jaar).  Om in de tussentijd in de gaten te houden of de panelen voldoende presteren, heeft de woningcorporatie samen met Watch-E zonopwek monitoring geïnstalleerd. Als de stroomopbrengst met meer dan 10 procent afneemt, is actie aan te raden. De woningcorporatie houdt dit in de gaten. Jij kan het zelf natuurlijk ook checken met jouw app.

Als zonnepanelen onder een hoek van meer dan 20 graden liggen, spoelt de regen ze vanzelf schoon. Schoonmaken is dan in principe niet nodig, tenzij er hardnekkige vlekken op komen, bijvoorbeeld door vogelpoep of hevige algengroei. Dan is een regenbui niet voldoende en kun je beter wel schoonmaken. Bij panelen die (bijna) plat liggen, is het ook aan te raden om ze minstens eens per jaar schoon te (laten) maken. Meer informatie hierover vind je op: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-onderhouden-vervangen-of-wegdoen/

 

Wat is duurzame energie?

Duurzame energie is afkomstig van de zon, wind, water en aardwarmte. Omdat ze geen CO2 uitstoten noemen we ze duurzaam.

Wat is CO2?

Kooldioxide is een zuur kleurloos gas. Kooldioxide moleculen bestaan uit 1 koolstofatoom (C) en 2 zuurstof (O) atomen: CO2

De kooldioxide die in de lucht hangt houdt de warmte vast die de zon aan de aarde geeft. Het werkt als een soort deken. Hoe meer kooldioxide in de lucht komt hoe warmer het wordt op de aarde. Doordat we veel kooldioxide zijn gaan uitstoten is de aarde dus meer gaan opwarmen en dat zorgt voor klimaatverandering.

Daarom proberen alle landen op de wereld nu minder CO2 uit te stoten. Dat kan bijvoorbeeld door duurzame energie te gebruiken.

Hoe werkt een warmtepomp?

Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater. In een warmtepomp zit een buis met een speciale vloeistof. Deze neemt de warmte uit de lucht, bodem of grondwater op en geeft deze warmte weer af via een warmtewisselaar. Op deze manier krijg je warmte voor je verwarming en voor warm water in huis.

Zonnepanelen, Zonopweksysteem, PV-installatie wat is het verschil?

Deze drie woorden worden vaak door elkaar gebruikt. Hier leggen we uit hoe het zit.

Zonnepanelen liggen op het dak. De zon schijnt op de zonnepalen, een omvormer maakt er stroom van die je in huis kunt gebruiken of kunt terugleveren aan het bedrijf waar jij ook stroom van krijgt.

Het hele systeem van zon tot stroom noemen we het zonopweksysteem of de PV installatie. De letters PV komen van het Engelse woord  Photo Voltaic en dat betekent: elektriciteit uit licht. Het zonopweksysteem of de PV installatie  is dus precies hetzelfde. 

Hoe werken zonnepanelen?

Al in 1839 werd er ontdekt dat het mogelijk is om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Daarvoor gebruikten ze de stof silicium. De zon kan namelijk elektronen losmaken in silicium. Elk elektron heeft een kleine elektrische lading. Als elektronen zich verplaatsen, komt er energie vrij. Dat is elektriciteit.

In zonnepanelen zit ook silicium. De zonnepanelen leveren gelijkstroom, de stroom die uit ons stopcontact komt is wisselstroom.

Gelijkstroom en wisselstroom zijn twee ‘soorten’ elektriciteit die naast elkaar gebruikt worden. Ze zijn ongeveer gelijktijdig ontdekt aan het begin van de 19e eeuw. Er was toen een hevige strijd over welke stroomsoort er gebruikt zou worden in woonhuizen.

Uiteindelijk won de wisselstroom. Om die reden gebruiken we nu een omvormer. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in de wisselstroom van het elektriciteitsnet.

Wat doet een kilowattuurmeter?

De kilowattuurmeter meet hoeveel elektriciteit er in jouw woning wordt gebruikt. Deze meter is geplaatst in de meterkast.

Elektriciteit wordt gemeten in kilowatt per uur.

De afkorting voor kilowattuur is kWh. kW’ staat voor kilowatt en de ‘h’ in de afkorting staat voor het Engelse woord ‘hour’, wat ‘uur’ betekent in het Nederlands.

1 kWh is 1.000 Watt, een uur lang.

Op vrijwel elk elektrisch apparaat staat vermeld hoeveel Watt het verbruikt.

Je hebt bijvoorbeeld stofzuigers van 1000 Watt en stofzuigers van 2000 Watt

Als je 1 uur lang stofzuigt met een stofzuiger van 1000 Watt heb je 1 kWh verbruikt.

Als je 1 uur lang stofzuigt met een stofzuiger van 2000 Watt heb je 2 kWh verbruikt.

Dus let goed op dat je energiezuinige apparaten koopt!