Veelgestelde vragen

Vragen over de App

Hoe werkt MijnEnergiebundel?

Om te laten zien hoe de app 'MijnEnergiebundel' werkt, hebben we een rondleiding gemaakt. Deze rondleiding kun je bekijken op je telefoon. Als je inlogt in de app kom je, als je  linksboven op de drie horizontale streepjes klikt, in het menu. Klik dan op 'rondleiding'. Met de pijltjes die naar links en naar rechts wijzen kun je de rondleiding volgen. Met het kruisje linksonder kun je de rondleiding op elk moment weer stoppen.

Maar bekijk ook nog even deze video waarin we alles vertellen over deze handige app!

 

 

 

Zo werkt de app
Hoe kan ik MijnEnergiebundel op mijn mobiele telefoon zien?

Je kunt de app gratis downloaden via de App Store (iPhone) en de Playstore (Android). Log in met jouw e-mailadres en het door jou aangemaakte wachtwoord. Hier kun je jouw energieverbruik en bespaartips bekijken.

App Store Google Play

De eerste keer inloggen
Ik ben mijn wachtwoord vergeten, wat kan ik doen?

Ga naar www.mijnenergiebundel.nl klik op LOGIN. Dan kom je in een inlogscherm. Klik hier op ‘wachtwoord vergeten’ Je ontvangt van ons een e-mail met een reset link voor je wachtwoord. Maak via de link een nieuw wachtwoord aan en log daarna in met jouw e-mailadres en het nieuwe wachtwoord.

Mijn app werkt niet, wat kan ik doen?

Stuur een bericht via het contactformulier en geef aan wat er niet werkt. Geef ook aan of je Android of iOS gebruikt. Als je hierbij jouw gebruikersnaam (e-mailadres), adres (straat, huisnummer, woonplaats) en doorgeeft kunnen wij je sneller helpen.

Ik wil mijn account activeren, maar weet niet welk e-mailadres de woningcorporatie aan jullie heeft doorgegeven?

Neem contact met ons op via het contactformulier en vermeld daarbij je naam, straat, huisnummer, woonplaats en het e-mailadres dat je wilt gebruiken.

Wij passen het e-mailadres (indien gewenst) voor je aan en sturen je daarna een e-mail met link om jouw wachtwoord aan te maken en in te loggen.

Ik wil graag een abonnement op MijnEnergiebundel. Hoe regel ik dat?

Op dit moment kunnen alleen woningcorporaties een abonnement afsluiten voor het gebruik van onze app MijnEnergiebundel.

 

Check je energiegebruik met onze app

Woon je in een huis van een woningcorporatie met zonnepanelen en een warmtepomp? Vraag dan aan de woningcorporatie of zij gebruik willen maken van onze app MijnEnergiebundel. Met onze app houd je in de gaten of de installaties goed werken én of je zelf (meer) energie kunt besparen.

Dus alleen via een woningcorporatie kunnen we je toegang geven tot onze app. Je kunt als individuele huurder geen abonnement afsluiten voor jouw woning.

Over Energiebundels

Wat zijn energiebundels eigenlijk? Bekijk de video
Wat is een energiebundel
Wat zijn energiebundels en hoe worden ze berekend?

Je kunt een energiebundel vergelijken met een databundel of internetbundel voor je telefoon. Een internetbundel bepaalt hoeveel MB je per maand of per jaar kunt gebruiken. Een energiebundel in de app MijnEnergiebundel laat zien hoeveel duurzame energie er per maand beschikbaar is voor jouw woning of voor jouw huishouden.
 

Geld terug van energiebedrijf

Als je bij je internetaanbieder binnen je databundel blijft, krijg je geen geld terug. Bij je energiebedrijf werkt het anders. Blijf je het hele jaar binnen je energiebundels? Dan is de kans groot dat je aan het eind van het jaar geld terugkrijgt van je energiebedrijf.
 

Welke energiebundels zijn er? 

In jouw app zie je 3 bundels:

  1. Zonopwekbundel
    De zonopwekbundel laat zien hoeveel energie de zonnepanelen naar verwachting opwekken. 
  2. Gebouwgebonden bundel
    De gebouwgebonden bundel laat zien ho
    eveel energie er beschikbaar is voor de installaties die je woning verwarmen en ventileren en die zorgen voor warm water.
  3. Huishoudelijke bundel
    De huishoudelijke bundel laat zien hoeveel energie er beschikbaar is voor huishoudelijke zaken als wassen, wifi, apparaten opladen en stofzuigen.

     

Berekening van de energiebundels 

De energiebundels voor jouw woning worden berekend op basis van:

  1. Hoe goed is jouw huis geïsoleerd?
  2. Hoeveel warmte of energie wekken jouw warmtepomp of zonnepanelen op?
  3. Het gemiddeld aantal personen per woning: in Nederland is dat 2,1.  
  4. De gemiddelde temperatuur in een woning: in Nederland is dat 20 graden Celsius.

Het maakt niet uit of je met 2 of met 6 personen in hetzelfde huis woont. Elke woning krijgt dezelfde bundels. Hoeveel energie je gebruikt bepaal je zelf. Ook met een klein gezin kun je buiten de bundels gaan. Omgekeerd kun je met een groot gezin binnen de bundels blijven. Zuinig omgaan met energie helpt om binnen je bundels te blijven.
 

Meer of minder energie nodig? 

  • Als je méér energie nodig hebt dan de bundels, dan mag je natuurlijk altijd meer energie gebruiken. De energie gaat niet op. Maar gebruik je meer energie dan de woning kan opwekken? Dan kan het zijn dat je voor de extra gebruikte energie moet (bij)betalen aan het energiebedrijf. Dit is mede afhankelijk van het maandelijkse bedrag dat je aan je energiebedrijf betaalt.
  • Gebruik je minder dan je energiebundels? En wekken de zonnepanelen evenveel of meer energie op dan de bundel voor zonopwek? Dan krijg je aan het eind van het jaar geld terug van je energiebedrijf. 
     
    Hoe kan het dat mijn bundel per dag of maand verschilt?

    In MijnEnergiebundel werken we met energiebundels voor een heel jaar.

    Bij het berekenen van de dag- en maandbundels houden we rekening met de seizoenen. Daarom heb je in april bijvoorbeeld een andere bundel dan in mei, en een heel andere bundel dan in de wintermaand januari.

    In de koude wintermaanden verwachten we dat je meer elektriciteit nodig hebt om je huis te verwarmen dan bijvoorbeeld in het voorjaar. In de winter zijn er minder lichturen per dag. De buitentemperatuur is vaak ook (veel) lager.

    Door rekening te houden met de seizoenen kun jij - het hele jaar - per dag en per maand bepalen of de doelstelling voor jouw woning wordt gehaald. 

    Wat is gebouwgebonden gebruik en de gebouwgebonden bundel?

    In de app MijnEnergiebundel kun je bij gebouwgebonden gebruik zien hoeveel energie de installaties gebruiken voor het verwarmen en ventileren van jouw woning en voor het verwarmen van water. Zie de groene balkjes in onderstaande afbeelding.


    Binnen de bundel

    In de app kun je ook zien of dit gebouwgebonden gebruik binnen de bundel blijft die hiervoor is afgesproken. De gele lijn in de afbeelding is de bundellijn. De bewoner in dit voorbeeld blijft binnen de bundel voor gebouwgebonden gebruik.

    In de winter gebruik je meer energie om de woning te verwarmen. Daarom heb je in de winter een hogere gebouwgebonden bundel dan in de zomer. 

    Gebouwgebounden gebruik

    Wat kan ik doen om binnen de gebouwgebonden bundel te blijven?

    De gebouwgebonden bundel is de energie die nodig is voor de installaties in jouw woning. Denk aan de warmtepomp, radiatoren en het ventilatiesysteem. Deze installaties verwarmen en ventileren je woning en zorgen voor warm water.   


    Onze top-tips om binnen de bundel voor gebouwgebonden gebruik te blijven:

    1. Douche korter
      Water verwarmen kost veel energie. Douchen is dan ook de grootste energieslurper in huis. Gemiddeld staan we 8 minuten onder de douche. Als je die tijd terugbrengt naar 5 minuten bespaar je 30 liter warm water per keer.
    2. Sluit ramen en deuren
      Gebruik de ventilatie om frisse lucht binnen te krijgen of vervuilde lucht af te voeren. Het ventilatiesysteem in huis is zo ingesteld dat er geen warmte ontsnapt of binnenkomt. Hierdoor hoeven de verwarming en het ventilatiesysteem minder hard te werken.
    3. Zet het ventilatiesysteem op automatisch 
      Het ventilatiesysteem kun je standaard op automatisch of stand 1 zetten. Tijdens het douchen of koken gaat de ventilatie vanzelf hoger of zet je hem op stand 3, tot ongeveer een half uur na afloop.
    4. Kom zo min mogelijk aan de thermostaat
      Je woont in een zeer goed geïsoleerd huis. De thermostaat kun je nu anders gebruiken, zeker in een woning met een warmtepomp of andere lage-temperatuurverwarming. Zet je de thermostaat 1 graad hoger, dan kan het wel een dag duren voordat je dat merkt. Het verwarmen van 1 of 2 graden extra kost bovendien veel energie. Als je wilt besparen, zet de thermostaat dan bijvoorbeeld 1 graad lager. 
    5. Zet radiatoren uit
      Radiatoren die altijd aan staan, drijven het gebouwgebonden gebruik op. Zet radiatoren in de ruimtes die je niet gebruikt uit of op een lage stand.

      Kijk in de tipkalender in jouw app voor meer eenvoudige bespaartips!
    Wat is huishoudelijk gebruik en de huishoudelijke bundel?

    Onder huishoudelijk gebruik verstaan we het elektriciteitsgebruik voor zaken als wassen, drogen, koken (inductie/elektrisch), vriezen, stofzuigen, apparaten opladen en televisie kijken. In de app MijnEnergiebundel kun je bij huishoudelijk gebruik zien of je daarvoor meer of minder elektriciteit gebruikt dan verwacht.
     

    Onder de bundellijn

    In onderstaande afbeelding staan de groene balkjes voor het huishoudelijk gebruik. De gele lijn daarboven is de bundel voor huishoudelijk gebruik. De bundel voor huishoudelijk gebruik is de hoeveelheid energie die is berekend en beschikbaar gesteld voor huishoudelijke zaken. De bewoner in dit voorbeeld blijft met zijn huishoudelijk energiegebruik ver onder de bundellijn.

    Het huishoudelijk gebruik wordt berekend met behulp van de slimme-meterstanden (teruglevering en netgebruik) en het gebouwgebonden gebruik.

     

    Wat kan ik doen om binnen de huishoudelijke bundel te blijven?

    De huishoudelijke bundel is de energie die nodig is voor bijvoorbeeld wassen, drogen, koken (inductie/elektrisch), vriezen, stofzuigen, apparaten opladen en tv kijken. Op het gebruik van deze bundel kun je met jouw gedrag veel invloed uitoefenen.


    Onze top-tips om binnen de bundel voor huishoudelijk gebruik te blijven:

    1. Maak direct gebruik van de zonne-energie
      Als de zon schijnt is dat een perfect moment om huishoudelijke taken uit te voeren die elektriciteit kosten, zoals stofzuigen, wassen of het opladen van apparaten. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de zonnepanelen.
    2. Haal stekkers uit het stopcontact
      Laad elektrische apparaten niet langer op dan nodig is. Als een apparaat helemaal is opgeladen, haal het dan uit het stopcontact of oplaadpunt. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele telefoon, elektrische tandenborstel of kruimeldief.
    3. Gebruik led-verlichting
      Led-verlichting is het meest energiezuinig en gebruikt 85% minder stroom dan gloeilampen. Led-lampen gaan daarnaast 10x langer mee dan halogeenspotjes. Met led-lampen bespaar je al snel 6 euro per spotje per jaar.
    4. Vervang oude apparatuur
      Heb je oudere apparaten in huis, bijvoorbeeld een oude wasmachine of koelkast? Oude apparaten gebruiken veel energie. Let daarom bij de aanschaf van nieuwe apparatuur op het energielabel.

      Kijk in de tipkalender in jouw app voor meer eenvoudige bespaartips!
    Ik zie in de app geen realtime energieverbruik bij 'Uur'. Hoe kan dat?

    In de app MijnEnergiebundel kun je je verbruik en zonopwek per uur zien.

    Daarin zit een vertraging, omdat het een berekende waarde is.

    Gemiddeld bedraagt deze vertraging 2 uur, soms meer.

    In je scherm zie je groen-gele balkjes waarin jouw energieverbruik en de zonopwek weergegeven worden.

    Na 11 uur kun je bijvoorbeeld zien bij '9' wat jouw zonopwek was tussen 09:00 en 10:00 uur.

     

    Zie de voorbeelden hieronder.

    Tussen 08.00 en 09:00 uur (8) is de zonopwek 0,4 kWh en tussen 09:00 en 10:00 uur (9) is de zonopwek 1 kWh.

     

    2 scherm jpg

     

     

    Hoe kan het dat mijn gebouwgebonden gebruik in de zomer, als het erg warm is, buiten de bundel gaat?

    Mogelijk heeft de warmtepomp in jouw woning ook een koelfunctie. Hiermee kun je de woning een aantal graden koelen. Een warmtepomp met koelfunctie kan de binnentemperatuur in de zomer maximaal 3 tot 5 graden verlagen.

     

    Koelen kost energie
    Het koelen van je woning kost extra energie. Dit kan verklaren waarom je in de zomer buiten de bundel voor gebouwgebonden gebruik gaat. Als je zonwering gebruikt of de gordijnen aan de zonzijde sluit en ramen en deuren gesloten houdt, blijft het koeler in je woning.

    Zo houd je het energieverbruik in de hand. Je kunt daarnaast de thermostaat een paar graden hoger zetten. Het verschil tussen de binnen- en buitentemperatuur wordt daardoor kleiner. De warmtepomp hoeft zo minder hard te koelen.

    Hoe kan ik besparen op warm water? 

    De warmtepomp in jouw woning zorgt voor de verwarming van water. Daar is veel energie voor nodig. Wist je dat het verwarmen van water de grootste energieslurper in huis is? Door te letten op je warmwatergebruik kun je geld besparen. Dat is goed voor het milieu én jouw portemonnee. 

     

    Hoog gebouwgebonden gebruik?

    Als je een hoog gebouwgebonden gebruik hebt of als je regelmatig buiten de bundel gaat voor gebouwgebonden gebruik kan dat te maken hebben met het warmwatergebruik.  Je overschrijdt de bundel mogelijk als je langer dan 5 minuten doucht, vaak warm water gebruikt om je handen te wassen of meerdere keren per dag kleine afwasjes of handwasjes doet met warm water. 

    Ook als je huishouden uit meer dan 2,5 persoon bestaat, kan het zijn dat je de bundel overschrijdt. De energiebundels voor gebouwgbonden gebruik zijn berekend op basis van de warmtevraag per vierkante meter voor jouw woning. Daarbij is rekening gehouden met een zogenaamde “gemiddelde bewoning” (ongeveer 2,5 persoon).  

     

    Onze top-tips om te besparen op warmwatergebruik: 

    • Douche kort(er). Gemiddeld staan we in Nederland 7,4 minuten onder de douche. Als je dit terugbrengt naar 5 minuten, bespaar je 30 liter warm water per keer. Gebruik een douchetimer om de tijd in de gaten te houden. 

    • Installeer een waterbesparende douchekop. Elke douchebeurt gebruik je ongeveer 70 liter water. Met een waterbesparende douchekop bespaar je al snel 20 procent.  

    • Zet de douchekop zo laag mogelijk. Zo gaat er minder warmte verloren en kun je de kraan op een lagere temperatuur zetten. 

    • Zet de douche of warmwaterkraan uit als je je inzeept of je tandenpoetst. Zo gaat er geen water verloren. 

    • Was je handen met koud water. Of zeep ze in met koud water en spoel ze eventueel alleen met warm water af. 

    • Doe je de afwas met de hand? Doe één keer per dag een grote vaat in plaats van meerdere kleine afwasjes. Doe de vaat in een teiltje. Draai de warme kraan dicht tijdens het afwassen. Gebruik ook geen (of zo min mogelijk) warm water om de vaat voor- en na te spoelen.  

    • Gebruik als het kan een vaatwasser. Zet de vaatwasser alleen aan als deze vol is en spoel niet voor. 

    Energie Prestatie Vergoeding (EPV)

    Wat is EPV?

    E, P, V… Die term was ook al veel in het nieuws en heb je vast wel eens voorbij horen komen. Maar wat is dat nou eigenlijk?

    EPV staat voor Energie Prestatie Vergoeding. Dit is een vergoeding die sommige huurders aan de woningcorporatie betalen voor een zeer energiezuinige en comfortabele woning. Door slimme installaties wordt het energieverbruik veel efficiënter en de woning een stuk comfortabeler. Als jij in zo’n woning ook nog eens slim met je energie omgaat, krijg je daar een flink lagere energierekening voor terug. 

    EPV in het kort uitgelegd
    Ik betaal EPV, heb ik nog een contract met een energieleverancier nodig?

    Om die (flink lagere) energierekening maandelijks te ontvangen, heb je een contract nodig met een energieleverancier. OOK als je aan de woningcorporatie EPV betaalt. Je betaalt aan de energieleverancier namelijk voor vastrecht, netwerkkosten en transportkosten, plus jouw maandelijkse voorschotbedrag. Sluit, om boetes te voorkomen, dus altijd een contract met een energieleverancier af. 

    Let bij het kiezen van een leverancier altijd op de vergoeding die je krijgt voor teruglevering! 

    Waarom is een energieleverancier nodig?

    Mutatie & EPV rapportages

    Wanneer krijg ik mijn EPV-jaarrapportage?

    Je ontvangt de EPV-jaarrapportage in de eerste helft van het opvolgende kalenderjaar. De uiterlijke verzenddatum is 30 juni van het volgende kalenderjaar.

    Ik ben verhuisd, wanneer krijg ik mijn EPV jaarrapportage?

    Bij vertrek uit de woning waarvan wij de prestaties bewaken, heb je een mutatierapportage van ons ontvangen. Hierin vind je informatie over de garantieafspraken en energieprestaties van jouw woning. 

    Ik ben net in een woning komen wonen, wanneer krijg ik een rapportage?

    Na afloop van het kalenderjaar ontvang je de EPV jaarrapportage over de periode dat je in het huis woont. Uiteraard kun je altijd de status van jouw woning bekijken in de app.

    Ik begrijp niet wat er staat in het eindoverzicht van MijnEnergiebundel of in mijn EPV-rapport

    Stel je vraag of maak een afspraak voor ons online energiespreekuur via het contactformulier.
     

    Energierekening en energieleverancier

    Waar moet ik op letten bij het kiezen van een energieleverancier?

    In een woning met een traditionele energiehuishouding, zijn vooral de prijzen voor gas en elektriciteit belangrijk. Deze prijzen hebben in deze situatie de meeste invloed op de hoogte van de maandelijkse rekening.

    In een NOM, BENG of andere verduurzaamde woning met zonnepanelen is vooral het teruglevertarief van belang. Dat is de prijs die de leverancier aan jou betaalt voor elke terug-geleverde kWh elektriciteit. Dit tarief verschilt per leverancier. In 2019 liepen de prijzen uiteen van € 0,04 tot € 0,11. 

    Kijk goed welke energieleverancier past bij jouw situatie en vergelijk teruglevertarieven. Op internet vind je een actueel overzicht van de terugleververgoedingen. Bijvoorbeeld via: https://www.independer.nl/energie/info/zonnepanelen/terugleververgoeding.aspx of via: https://www.energieleveranciers.nl/zonnepanelen/terugleververgoeding-zonnepanelen  

    Hoe kan het dat ik in de winter een hoge energierekening heb, terwijl ik in een NOM-, BENG of energieneutrale woning woon?

    Het doel van een zeer energiezuinige NOM-woning (Nul-Op-de-Meter) is dat deze woning evenveel elektriciteit duurzaam opwekt als er nodig is voor:

    1. Huishoudelijk gebruik
    2. Gebouwgebonden gebruik


    Berekeningen gaan over héél jaar

    Je verhuurder heeft daarom geïnvesteerd in slimme installaties, zoals zonnepanelen, een warmtepomp en ventilatie. De berekeningen die zijn gemaakt om te zorgen dat jouw woning in de praktijk ook (bijna) energieneutraal is, zijn gemaakt over een héél jaar. Het is daarom belangrijk om de opbrengst van de zonnepanelen en het elektriciteitsgebruik ook over een heel jaar te bekijken. Per seizoen kunnen er verschillen zijn, bijvoorbeeld in de zonopwek.
     

    In de winter zijn de dagen korter

    In de winter zijn de dagen korter en is er minder zon. De zonopwek is daardoor meestal lager. Tegelijkertijd is het elektriciteitsgebruik vaak hoger. Het is kouder en het huis moet verwarmd worden. De energierekening in de winter is daardoor meestal niet 'nul'.

    De energierekening die je in de winter betaalt, wordt gecompenseerd door de zonopwek in de zomer. Dan wordt er gemiddeld meer energie opgewekt dan gebruikt. 

    Bij de berekening van de bundels voor zonopwek, gebouwgebonden en huishoudelijk gebruik wordt uitgegaan van gemiddelde weersomstandigheden, een gemiddeld gebruik van de woning en een gemiddelde huishoudensgrootte.

    Energiebesparen

    Hoe kan ik het snelst energie besparen?

    Je kunt het snelst energie én geld besparen door korter te douchen: warm water is de grootste energieslurper in de woning.
     

    8,5 minuut: zolang staan we gemiddeld onder de douche. Breng je dit terug tot 5 minuten dan levert dit direct een besparing op van 5%. Met een douchecoach houd je eenvoudig bij hoelang je doucht. Gebruik je ook een waterbesparende douchekop en doorstroombegrenzers? Dan bespaar je nog meer!
     

      Onze 5 top-bespaartips op een rij:

      1. Check je energiegebruik in onze app
        Met de app MijnEnergiebundel houd je jouw energiegebruik onder de duim. Check de tipkalender in jouw app voor meer eenvoudige bespaartips.
      2. Gebruik zonne-energie direct
        Als de zon schijnt is dat het perfecte moment om huishoudelijke taken te doen zoals stofzuigen, de was of de afwas (vaatwasser). Maak eventueel gebruik van de ‘uitgestelde start’-stand op je wasmachine.
      3. Sluit ramen en deuren (10% besparing)
        Veel warmte gaat verloren via openstaande deuren en ramen. Houd ze daarom gesloten. Ook binnenshuis.
      4. Haal stekkers uit het stopcontact (8% besparing)
        Zet apparaten helemaal uit en niet op stand-by.
      5. Verwarm slim: blijf van de thermostaat af (8% besparing)
        Met een warmtepomp of andere lage-temperatuurverwarming kost verandering van temperatuur veel tijd en energie. Laat de temperatuur op 19 of 20 graden Celsius staan.
      Snel energiebesparen
      Ik zet mijn wifi regelmatig uit om stroom te besparen. Is dat erg?

      De monitoring werkt niet via jouw router of modem. Je kan dus gerust jouw wifi uitschakelen, zonder dat dit invloed heeft op het bewaken van de energieprestaties van jouw woning. 

      Ik wil de hoofdschakelaar omzetten als ik op vakantie ga, om energie te besparen. Is dat erg?

      Ja, installaties in jouw woning voor verwarming en ventilatie werken niet meer als je de hoofdschakelaar omzet. Ook werkt de zonnepanelen installatie dan niet, en loop je dus zonopwek mis. Laat de hoofdschakelaar dus altijd aanstaan.

      Als je energie wilt besparen wanneer je lang van huis bent, zoals tijdens een vakantie, kan je wel:

      • De koelkast/ vriezer leeghalen, uitschakelen en ontdooien. Laat de deur op een kier staan
      • Het ventilatiesysteem op de vakantiemodus of laagste stand zetten
      • De thermostaat omlaag draaien (doe dit in geval van een warmtepompinstallatie alleen wanneer je langer dan een week weggaat)
      • Alle stekkers en adapters uit het stopcontact halen
         
      De omvormer van mijn zonnepanelen geeft andere gegevens weer dan de app. Hoe komt dit?

      Onze meter die de zonopwek meet is zeer nauwkeurig. Soms kan het zijn dat de omvormer eerder in is geschakeld dan onze monitoring, dan zie je wel een verschil van een bepaald aantal kWh.  

      Er kunnen ook kleine verschillen ontstaan als alles tegelijk wordt ingeschakeld. Dat is niet verontrustend. Het verschil tussen werkelijke opwek en gemeten opwek is kleiner dan 1%. Twijfel je hierover, neem dan contact op via het contactformulier

       

      Wat betekent de sluipdetective in MijnEnergiebundel-app? 

      Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan. Dit heet sluipverbruik. De sluipdetective in je app laat het sluipverbruik zien tussen 02.00 en 05.00 uur (’s nachts).  

      Sommige apparaten en installaties in je woning doen het niet zonder de stand-by stand (denk aan de warmtepomp). Maar bij andere apparaten kun je sluipverbruik en dus onnodig stroomverbruik voorkomen.  

      Wist je bijvoorbeeld dat 30 procent van je energierekening naar sluipverbruik gaat? Trek de stekker er daarom uit als je apparaten niet gebruikt. Bijvoorbeeld tijdens je vakantie.  

      Onze top-tips om sluipverbruik te voorkomen: 

      • Zet zoveel mogelijk apparaten uit als je ’s avonds naar bed gaat. Gebruik de uitknop in plaats van de stand-by knop. 

      • Gebruik een stekkerdoos met een aan/uit-schakelaar, zodat je meerdere apparaten tegelijk aan- of uit kunt zetten. 

      • Zet bij halogeenlampen een schakelaar tussen de transformator en het stopcontact. Zo gebruikt de transformator geen energie als de lamp uit is. Nog beter is het om ledlampen te gebruiken. 

      • Heb je oude apparatuur? Nieuwe apparaten worden steeds energiezuiniger. Ben je aan vervanging van oude apparatuur toe, kijk dan goed naar het energielabel en kies voor A+++ of voor een donkergroen label. 

      Let op:  

      Als in jouw MijnEnergiebundel-app geen uurgebruik staat, wordt het sluipgebruik niet berekend. Deze staat dan op 0. In de loop van 2023 komen het sluipverbruik en het uurgebruik in de app beschikbaar. 

      Hoe kan ik besparen op warm water? 

      De warmtepomp in jouw woning zorgt voor de verwarming van water. Daar is veel energie voor nodig. Wist je dat het verwarmen van water de grootste energieslurper in huis is? Door te letten op je warmwatergebruik kun je geld besparen. Dat is goed voor het milieu én jouw portemonnee. 

      Als je een hoog gebouwgebonden gebruik hebt of als je regelmatig buiten de bundel gaat voor gebouwgebonden gebruik kan dat te maken hebben met het warmwatergebruik.  

      Je overschrijdt de bundel mogelijk als je langer dan 5 minuten doucht, vaak warm water gebruikt om je handen te wassen of meerdere keren per dag kleine afwasjes of handwasjes doet met warm water. 

      Ook als je huishouden uit meer dan 2,5 persoon bestaat, kan het zijn dat je de bundel overschrijdt. De energiebundels voor gebouwgbonden gebruik zijn berekend op basis van de warmtevraag per vierkante meter voor jouw woning. Daarbij is rekening gehouden met een zogenaamde “gemiddelde bewoning” (ongeveer 2,5 persoon).  

      Onze top-tips om te besparen op warmwatergebruik: 

      • Douche kort(er). Gemiddeld staan we in Nederland 7,4 minuten onder de douche. Als je dit terugbrengt naar 5 minuten, bespaar je 30 liter warm water per keer. Gebruik een douchetimer om de tijd in de gaten te houden. 

      • Installeer een waterbesparende douchekop. Elke douchebeurt gebruik je ongeveer 70 liter water. Met een waterbesparende douchekop bespaar je al snel 20 procent.  

      • Zet de douchekop zo laag mogelijk. Zo gaat er minder warmte verloren en kun je de kraan op een lagere temperatuur zetten. 

      • Zet de douche of warmwaterkraan uit als je je inzeept of je tandenpoetst. Zo gaat er geen water verloren. 

      • Was je handen met koud water. Of zeep ze in met koud water en spoel ze eventueel alleen met warm water af. 

      • Afwassen met de hand? Doe één keer per dag een grote vaat in plaats van meerdere keren per dag kleine afwasjes. Doe de vaat in een teiltje. Draai de warme kraan dicht tijdens het afwassen. Gebruik ook geen (of zo min mogelijk) warm water om de vaat voor- en na te spoelen.  

      • Gebruik als het kan een vaatwasser. Zet de vaatwasser alleen aan als deze vol is en spoel niet voor. 

      Online Energiespreekuur

      Ik wil een afspraak maken voor het energiespreekuur

      Neem contact met ons op via het contactformulier en vermeld daarbij:

      • Je naam, straat, huisnummer, telefoonnummer & e-mailadres
      • Het onderwerp van je vraag
      • Het moment waarop we je het best - tijdens kantooruren - telefonisch kunnen bereiken

      We maken daarna een belafspraak met je en bevestigen die per mail.

      Overig

      Mijn vraag staat hier niet tussen, hoe kan ik toch een antwoord krijgen?

      Stel je vraag of maak een afspraak voor ons online energiespreekuur via het contactformulier

      Vul daar je naam, je adres (straat, huisnummer, woonplaats) en je telefoonnummer in.

       

      Hoe vaak moet ik mijn zonnepanelen schoon (laten) maken?

      Meestal is het niet nodig om je zonnepanelen schoon te (laten) maken. Houd wel jouw omvormer stofvrij! 

      Zonnepanelen gaan zo’n 25 jaar mee. Naarmate ze ouder worden, neemt de opbrengst iets af (ongeveer 13 procent in die 25 jaar).

      Om in de tussentijd te controleren of de zonnepanelen voldoende presteren, heeft de woningcorporatie samen met Watch-E monitoring van de zonopwek geïnstalleerd. Als de stroomopbrengst met meer dan 10 procent afneemt, is actie aan te raden. De woningcorporatie houdt dit voor je in de gaten. Jij kunt dit zelf ook checken aan de hand van de MijnEnergiebundel-app.

      Als zonnepanelen onder een hoek van meer dan 20 graden liggen, spoelt de regen ze vanzelf schoon. Schoonmaken is dan in principe niet nodig, tenzij er hardnekkige vlekken op komen, bijvoorbeeld door vogelpoep of hevige algengroei. Dan is een regenbui niet voldoende en kun je de zonnepanelen beter wel schoon (laten) maken.

      Bij panelen die (bijna) plat liggen, is het ook aan te raden om ze minstens eens per jaar schoon te (laten) maken. Meer informatie hierover vind je op: https://www.milieucentraal.nl/energie-besparen/zonnepanelen/zonnepanelen-onderhouden-vervangen-of-wegdoen/

       

      Wat is duurzame energie?

      Duurzame energie is afkomstig van de zon, wind, water en aardwarmte. Omdat ze geen CO2 uitstoten noemen we ze duurzaam.

      Wat is CO2?

      Kooldioxide is een zuur kleurloos gas. Kooldioxide moleculen bestaan uit 1 koolstofatoom (C) en 2 zuurstof (O) atomen: CO2

      De kooldioxide die in de lucht hangt houdt de warmte vast die de zon aan de aarde geeft. Het werkt als een soort deken. Hoe meer kooldioxide in de lucht komt hoe warmer het wordt op de aarde. Doordat we veel kooldioxide zijn gaan uitstoten is de aarde dus meer gaan opwarmen en dat zorgt voor klimaatverandering.

      Daarom proberen alle landen op de wereld nu minder CO2 uit te stoten. Dat kan bijvoorbeeld door duurzame energie te gebruiken.

      Salderen? Wat is dat en wat verandert er als de salderingsregeling wordt afgebouwd? 

      Wat is salderen?

      De zonnepanelen op het dak van jouw woning wekken stroom op.​ De stroom die je zelf niet gebruikt, lever je terug aan het elektriciteitsnet. Door de salderingsregeling krijg je daar dezelfde prijs voor als de prijs die je betaalt aan het energiebedrijf voor stroom die je afneemt. Dit noemen we salderen. 

       

      Teruglevergoeding 

      Lever je in een jaar méér stroom terug dan je zelf gebruikt, dan krijg je daarvoor een andere prijs. Die extra stroom valt buiten de salderingsregeling. Jouw energieleverancier moet je daarvoor een ‘redelijk’ bedrag betalen. Dit noemen we de terugleververgoeding. 

       

      Afbouw salderingsregeling 

      De regering heeft besloten de salderingsregeling met ingang van 2025 stap-voor-stap af te bouwen. De wet is aangenomen door de Tweede Kamer. Pas als de Eerste Kamer de wet ook aanneemt, is de wet definitief. Wanneer de Eerste Kamer over de salderingsregeling beslist, is niet bekend. De wijziging van de salderingsregeling staat dus nog niet vast. 

       

      Wat betekent de afbouw van de salderingsregeling voor jou?  

      De afbouw van de salderingsregeling betekent dat je nog maar een deel van de teruggeleverde stroom kunt verrekenen met de stroom die je hebt gebruikt. In 2025 mag je nog 64 procent van de teruggeleverde stroom salderen. Daarna daalt dit percentage ieder jaar met 9 procent.  

      Vanaf 2031 kun je niet meer salderen. Je krijgt na dat jaar nog wel een terugleververgoeding. De energieleverancier mag zelf de hoogte van die vergoeding bepalen. Het wordt nog belangrijker om bij de keuze van een energiebedrijf goed te letten op de hoogte van de terugleververgoeding. 

       

      Eigen Gebruik Zonopwek

      Met de afbouw van de salderingsregeling wordt het ook belangrijker om energie te gebruiken als de zon schijnt. Op die manier maak je direct gebruik van de stroom die jouw zonnepanelen opwekken. Zet de wasmachine bijvoorbeeld overdag aan.

      In de app MijnEnergiebundel kun je zien welk deel van de zonopwek je direct zelf gebruikt (Eigen Gebruik Zonopwek). Over dit deel hoef je niet te salderen. Deze stroom kun je 'gratis' gebruiken.

      Wat betekent lage-temperatuurverwarming? 

      Als een huis goed geïsoleerd is kan het worden verwarmd met een lage-temperatuurverwarming, zoals een warmtepomp. Bij een lage-temperatuurverwarming hoeft het water dat naar de vloerverwarming, de wandverwarming en de radiatoren gaat niet zo’n hoge temperatuur te hebben als bij een traditionele cv-ketel.

      Een traditionele cv-ketel warmt het water op tot ongeveer 70 tot 80 graden Celsius. Het kost veel energie om water tot een hoge temperatuur te verwarmen.

      Bij een warmtepomp is een watertemperatuur van ongeveer 35 tot 55 graden Celsius voldoende om je woning te verwarmen. Het afgiftesysteem waarbij water wordt verwarmd met een lage temperatuur noemen we lage-temperatuurverwarming. 

       

      Kom zo min mogelijk aan de thermostaat

      Bij een lage-temperatuurverwarming kun je de temperatuur in je woning het best op een constante temperatuur houden. Bijvoorbeeld 19 of 20 graden Celsius. Dat kost de minste energie. Kom dus zo min mogelijk aan de thermostaat. 

      Zet je de thermostaat 1 graad hoger, dan kan het wel een dag duren, voordat je meer warmte ervaart. In vergelijking met een gasgestookte woning is lage-temperatuurverwarming een traag, maar wel een zuinig en duurzaam systeem. 

      Hoe werkt een warmtepomp?

      Een warmtepomp haalt warmte uit de lucht, bodem of grondwater. In een warmtepomp zit een buis met een speciale vloeistof. Deze neemt de warmte uit de lucht, bodem of grondwater op en geeft deze warmte weer af via een warmtewisselaar. Op deze manier krijg je warmte voor je verwarming en voor warm water in huis.

      Zonnepanelen, Zonopweksysteem, PV-installatie wat is het verschil?

      Deze drie woorden worden vaak door elkaar gebruikt. Hier leggen we uit hoe het zit.

      Zonnepanelen liggen op het dak. De zon schijnt op de zonnepalen, een omvormer maakt er stroom van die je in huis kunt gebruiken of kunt terugleveren aan het bedrijf waar jij ook stroom van krijgt.

      Het hele systeem van zon tot stroom noemen we het zonopweksysteem of de PV installatie. De letters PV komen van het Engelse woord  Photo Voltaic en dat betekent: elektriciteit uit licht. Het zonopweksysteem of de PV installatie  is dus precies hetzelfde. 

      Hoe werken zonnepanelen?

      Al in 1839 werd ontdekt dat het mogelijk is om elektriciteit op te wekken uit zonlicht. Daarbij werd gebruik gemaakt van de stof silicium. De zon kan namelijk elektronen losmaken in silicium. Elk elektron heeft een kleine elektrische lading. Als elektronen zich verplaatsen, komt er energie vrij. Dat is elektriciteit.

      In zonnepanelen zit ook silicium. De zonnepanelen leveren gelijkstroom, de stroom die uit ons stopcontact komt is wisselstroom.


      Omvormer

      Gelijkstroom en wisselstroom zijn twee ‘soorten’ elektriciteit die naast elkaar gebruikt worden. Ze zijn ongeveer gelijktijdig ontdekt aan het begin van de 19e eeuw. Er vond toen een hevige strijd plaats over de vraag welke stroomsoort in woonhuizen gebruikt zou worden.

      Uiteindelijk won de wisselstroom. Om die reden gebruiken we nu een omvormer. De omvormer zet de gelijkstroom van de zonnepanelen om in de wisselstroom van het elektriciteitsnet.

      Wat doet een kilowattuurmeter?

      De kilowattuurmeter meet hoeveel elektriciteit er in jouw woning wordt gebruikt. Deze meter is geplaatst in de meterkast.

      Elektriciteit wordt gemeten in kilowatt per uur.

      De afkorting voor kilowattuur is kWh. kW’ staat voor kilowatt en de ‘h’ in de afkorting staat voor het Engelse woord ‘hour’, wat ‘uur’ betekent in het Nederlands.

      1 kWh is 1.000 Watt, een uur lang.

      Op vrijwel elk elektrisch apparaat staat vermeld hoeveel Watt het verbruikt.

      Je hebt bijvoorbeeld stofzuigers van 1000 Watt en stofzuigers van 2000 Watt

      Als je 1 uur lang stofzuigt met een stofzuiger van 1000 Watt heb je 1 kWh verbruikt.

      Als je 1 uur lang stofzuigt met een stofzuiger van 2000 Watt heb je 2 kWh verbruikt.

      Dus let goed op dat je energiezuinige apparaten koopt!