Waar moet ik op letten bij het kiezen van een energieleverancier?

In een woning met een traditionele energiehuishouding, zijn vooral de prijzen voor gas en elektriciteit belangrijk. Deze prijzen hebben in deze situatie de meeste invloed op de hoogte van de maandelijkse rekening.

In een NOM, BENG of andere verduurzaamde woning met zonnepanelen kan het teruglevertarief van belang zijn. Lever je in een jaar méér stroom terug dan je zelf gebruikt, dan krijg je daarvoor een terugleververgoeding. Dit tarief verschilt per leverancier. In 2023 liepen de prijzen uiteen van € 0,02 tot € 0,14 per terug-geleverde kWh elektriciteit.
Op internet vind je een actueel overzicht van de terugleververgoedingen. Bijvoorbeeld via: 
https://www.independer.nl/energie/info/zonnepanelen/terugleververgoeding.aspx of via: https://www.energieleveranciers.nl/zonnepanelen/terugleververgoeding-zonnepanelen

Bij steeds meer energieleveranciers betaal je geld voor het terugleveren van stroom. Dit zijn terugleveringskosten. Dit kan een vast bedrag zijn per maand. Of een bedrag per kWh die je teruglevert.
Meer over de terugleverkosten kun je vinden op: https://www.consumentenbond.nl/zonnepanelen/terugleverkosten

Kijk goed welke energieleverancier past bij jouw situatie en vergelijk terugleverkosten en teruglevertarieven. Op deze websites kun je energieleveranciers vergelijken: