Wat kan ik doen om binnen de gebouwgebonden bundel te blijven?

De gebouwgebonden bundel is de energie die nodig is voor de installaties in jouw woning. Denk aan de warmtepomp, radiatoren en het ventilatiesysteem. Deze installaties verwarmen en ventileren je woning en zorgen voor warm water.   


Onze top-tips om binnen de bundel voor gebouwgebonden gebruik te blijven:

 1. Douche korter
  Water verwarmen kost veel energie. Douchen is dan ook de grootste energieslurper in huis. Gemiddeld staan we 8 minuten onder de douche. Als je die tijd terugbrengt naar 5 minuten bespaar je 30 liter warm water per keer.
 2. Sluit ramen en deuren
  Gebruik de ventilatie om frisse lucht binnen te krijgen of vervuilde lucht af te voeren. Het ventilatiesysteem in huis is zo ingesteld dat er geen warmte ontsnapt of binnenkomt. Hierdoor hoeven de verwarming en het ventilatiesysteem minder hard te werken.
 3. Zet het ventilatiesysteem op automatisch 
  Het ventilatiesysteem kun je standaard op automatisch of stand 1 zetten. Tijdens het douchen of koken gaat de ventilatie vanzelf hoger of zet je hem op stand 3, tot ongeveer een half uur na afloop.
 4. Kom zo min mogelijk aan de thermostaat
  Je woont in een zeer goed geïsoleerd huis. De thermostaat kun je nu anders gebruiken, zeker in een woning met een warmtepomp of andere lage-temperatuurverwarming. Zet je de thermostaat 1 graad hoger, dan kan het wel een dag duren voordat je dat merkt. Het verwarmen van 1 of 2 graden extra kost bovendien veel energie. Als je wilt besparen, zet de thermostaat dan bijvoorbeeld 1 graad lager. 
 5. Zet radiatoren uit
  Radiatoren die altijd aan staan, drijven het gebouwgebonden gebruik op. Zet radiatoren in de ruimtes die je niet gebruikt uit of op een lage stand.

  Kijk in de tipkalender in jouw app voor meer eenvoudige bespaartips!