Wat kan ik doen om binnen de huishoudelijke bundel te blijven?

De huishoudelijke bundel is de energie die nodig is voor bijvoorbeeld wassen, drogen, koken (inductie/elektrisch), vriezen, stofzuigen, apparaten opladen en tv kijken. Op het gebruik van deze bundel kun je met jouw gedrag veel invloed uitoefenen.


Onze top-tips om binnen de bundel voor huishoudelijk gebruik te blijven:

 1. Maak direct gebruik van de zonne-energie
  Als de zon schijnt is dat een perfect moment om huishoudelijke taken uit te voeren die elektriciteit kosten, zoals stofzuigen, wassen of het opladen van apparaten. Maak daarom overdag zoveel mogelijk gebruik van de zonnepanelen.
 2. Haal stekkers uit het stopcontact
  Laad elektrische apparaten niet langer op dan nodig is. Als een apparaat helemaal is opgeladen, haal het dan uit het stopcontact of oplaadpunt. Denk bijvoorbeeld aan een mobiele telefoon, elektrische tandenborstel of kruimeldief.
 3. Gebruik led-verlichting
  Led-verlichting is het meest energiezuinig en gebruikt 85% minder stroom dan gloeilampen. Led-lampen gaan daarnaast 10x langer mee dan halogeenspotjes. Met led-lampen bespaar je al snel 6 euro per spotje per jaar.
 4. Vervang oude apparatuur
  Heb je oudere apparaten in huis, bijvoorbeeld een oude wasmachine of koelkast? Oude apparaten gebruiken veel energie. Let daarom bij de aanschaf van nieuwe apparatuur op het energielabel.

  Kijk in de tipkalender in jouw app voor meer eenvoudige bespaartips!