Wat is salderen en wat is de terugleververgoeding?

Wat is salderen?

De zonnepanelen op het dak van jouw woning wekken stroom op.​ De stroom die je zelf niet gebruikt, gaat terug naar het elektriciteitsnet. Dit noemen we terugleveren. 

Jouw energieleverancier trekt de teruggeleverde stroom af, van de stroom die je van het net hebt gebruikt. Dit noemen we salderen. Je energieleverancier mag dit één keer per jaar doen. In je jaarafrekening kun je zien hoeveel stroom je hebt gebruikt en hoeveel stroom je hebt teruggeleverd. 

 

Teruglevergoeding 

De energieleverancier betaalt voor de teruggeleverde stroom hetzelfde bedrag per kilowattuur (kWh) als dat jij betaalt voor de stroom die je koopt. 

Lever je in een jaar méér stroom terug dan je zelf gebruikt, dan krijg je daarvoor een andere (lagere) prijs. Die extra stroom valt buiten de salderingsregeling. Jouw energieleverancier moet je daarvoor een ‘redelijk’ bedrag betalen. Dit noemen we de terugleververgoeding. 

Bijvoorbeeld: In één jaar verbruik je 2000 kWh stroom en je levert 2200 kWh stroom terug aan het elektriciteitsnet. Dan krijg je voor de 200 kWh extra stroom een terugleververgoeding. 

 

Moet ik terugleverkosten betalen? 

Dat is afhankelijk van je energieleverancier en je energiecontract. Terugleverkosten is iets anders dan terugleververgoeding. Bij steeds meer energieleveranciers betaal je geld voor het terugleveren van stroom. Dit zijn terugleveringskosten.

Dit kan een vast bedrag per maand zijn of is afhankelijk van de hoeveelheid stroom die je terug levert. Let hierop bij het kiezen van een energieleverancier.  

Als de salderingsregeling stopt, dan stoppen waarschijnlijk ook de terugleverkosten.

 

Wat gebeurt er als de salderingsregeling stopt? Lees meer