Hoe kan ik besparen op warm water? 

De warmtepomp in jouw woning zorgt voor de verwarming van water. Daar is veel energie voor nodig. Wist je dat het verwarmen van water de grootste energieslurper in huis is? Door te letten op je warmwatergebruik kun je geld besparen. Dat is goed voor het milieu én jouw portemonnee. 

Als je een hoog gebouwgebonden gebruik hebt of als je regelmatig buiten de bundel gaat voor gebouwgebonden gebruik kan dat te maken hebben met het warmwatergebruik.  

Wat betekent de sluipdetective in MijnEnergiebundel-app? 

Sommige apparaten gebruiken ook energie terwijl ze op stand-by of ‘uit’ staan. Dit heet sluipverbruik. De sluipdetective in je app laat het sluipverbruik zien tussen 02.00 en 05.00 uur (’s nachts).  

Sommige apparaten en installaties in je woning doen het niet zonder de stand-by stand (denk aan de warmtepomp). Maar bij andere apparaten kun je sluipverbruik en dus onnodig stroomverbruik voorkomen.  

De omvormer van mijn zonnepanelen geeft andere gegevens weer dan de app. Hoe komt dit?

Onze meter die de zonopwek meet is zeer nauwkeurig. Soms kan het zijn dat de omvormer eerder in is geschakeld dan onze monitoring, dan zie je wel een verschil van een bepaald aantal kWh.  

Er kunnen ook kleine verschillen ontstaan als alles tegelijk wordt ingeschakeld. Dat is niet verontrustend. Het verschil tussen werkelijke opwek en gemeten opwek is kleiner dan 1%. Twijfel je hierover, neem dan contact op via het contactformulier

 

Ik wil de hoofdschakelaar omzetten als ik op vakantie ga, om energie te besparen. Is dat erg?

Ja, installaties in jouw woning voor verwarming en ventilatie werken niet meer als je de hoofdschakelaar omzet. Ook werkt de zonnepanelen installatie dan niet, en loop je dus zonopwek mis. Laat de hoofdschakelaar dus altijd aanstaan.

Als je energie wilt besparen wanneer je lang van huis bent, zoals tijdens een vakantie, kan je wel:

Hoe kan ik het snelst energie besparen?

Je kunt het snelst energie én geld besparen door korter te douchen: warm water is de grootste energieslurper in de woning.
 

8,5 minuut: zolang staan we gemiddeld onder de douche. Breng je dit terug tot 5 minuten dan levert dit direct een besparing op van 5%. Met een douchecoach houd je eenvoudig bij hoelang je doucht. Gebruik je ook een waterbesparende douchekop en doorstroombegrenzers? Dan bespaar je nog meer!
 

    Onze 5 top-bespaartips op een rij: